Uitreiking Gouden en Zilveren Notekrakers 2019 op 24 september in Paradiso

Persbericht, Amsterdam, 23 mei 2019

Genomineerden voor de uitreiking Gouden en Zilveren Notekrakers 2019

De genomineerden voor de Gouden en de Zilveren Notekraker 2019 zijn bekend.

In aanloop naar de uitreiking in Paradiso op 24 september 2019 kunnen alle 35.000 aangesloten musici en producenten bij rechtenorganisatie Sena hun stem uitbrengen op de meest invloedrijke artistieke (podium) prestaties van het afgelopen seizoen. Ook wordt er voor de tweede keer een Humble Heroes Award uitgereikt waarmee een invloedrijke sessiemuzikant in het zonnetje gezet wordt.
De Gouden Notekraker, de prijs van en voor musici, werd in 1974 door de muzikantenvakbond Ntb in het leven geroepen. Dit jaar bestaat de Ntb 100 jaar en natuurlijk wordt daar tijdens uitreiking van de Gouden en Zilveren Notekrakers ook bij stil gestaan. Ook Ntb leden kunnen aan de twee stemrondes meedoen.

Eerdere winnaars van de Gouden Notekraker zijn onder meer De Staat, BLØF, Racoon, Ilse De Lange, Douwe Bob, Golden Earring en Herman van Veen.
De presentatie wordt verzorgd door Eric Corton.

De erkenning van de vakgenoten voor een bijzondere live prestatie wordt uitgedrukt met een Gouden Notekraker . Een bijzondere nieuwkomer en smaakmaker krijgt als aanmoediging van de collega’s de Zilveren Notekraker. De stemming onder collega-musici via goudennotekraker.nl is in beide categorieën doorslaggevend.

Genomineerd voor de Gouden Notekraker
Benjamin Herman, DI-RECT, Diggy Dex, Fresku, Kovacs, Michelle David & the Gospel Sessions, MY BABY, San Holo , Thomas Azier en Willem.

Genomineerd voor de Zilveren Notekraker
Altin Gün, Donnie, Jeangu Macrooy, Luwten, Nana Adjoa, Nona, Pip Blom, Son Mieux, Suzan & Freek en Thijs Boontjes.

Humble Heroes Award
Sessiemuzikanten hebben een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan en de ontwikkeling van de Nederlandse popmuziek maar staan daarbij nooit in de spotlights. Tijdens de uitreikingen van de  Gouden en Zilveren Notekraker zal aan de meest invloedrijke van deze groep sessiemuzikanten een “Humble Heroes Award” uitgereikt worden. Deze prijs  werd vorig jaar voor het eerst toegekend aan bassist, componist en producer Michel van Schie.

Sena
Sena behartigt sinds 1993 de belangen van 35.000 muzikanten en producenten. Zij krijgen een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt dankzij muzieklicenties die bedrijven en organisaties bij Sena afsluiten. Als stichting zonder winstoogmerk betaalt Sena de geïncasseerde gelden tegen zo laag mogelijke kosten door. Op die manier krijgen de makers van muziek waar zij recht op hebben. Sena werkt op basis van de Wet op naburige rechten en is gevestigd in Hilversum. Voluit staat Sena voor Stichting ter Exploitatie van Naburige rechten. Sena steunt jaarlijks tal van projecten op sociaal-cultureel vlak.
www.sena.nl

Ntb, de initiator van de Gouden Notekraker bestaat 100 jaar
De Ntb (de Nederlandse Toonkunstenaarsbond) is de grootste en oudste Nederlandse vakbond voor muzikanten en muziekauteurs. De Ntb verenigd ruim 3500 musici in alle genres. De Ntb werd in 1919 opgericht en viert dit jaar haar 100ste verjaardag. De Ntb was onder meer oprichter van rechtenorganisaties Sena en NORMA, initiatiefnemer van De Gouden Notekraker en is vertegenwoordigd in de besturen van onder meer Stichting de Thuiskopie, Leenrecht, Sena en NORMA.
www.ntb.nl