Historie

GN-019-Alle-Winnaars

De uitreiking van de Notekrakers

De feestelijke uitreiking van de Gouden en Zilveren Notekraker en de Humble Hero Award vindt plaats in Paradiso.

2019 Humble Hero Award

Sessiemuzikanten hebben een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan en de ontwikkeling van de Nederlandse popmuziek maar staan daarbij nooit in de spotlights. Tijdens de Gouden Notekraker zal aan de meest invloedrijke van deze groep sessiemuzikanten een “Humble Hero Award” uitgereikt worden. Deze prijs werd in 2019 toegekend aan gitarist en songwriter Martijn van Agt en in voor het eerst in 2018 aan bassist, componist en producent Michel van Schie.   

feat-humble-vanschie
Gouden Notekraker winnaars 2016

2018 en verder

In 2018 heeft NORMA zich teruggetrokken uit de Gouden Notekraker waarmee ook de categorie Televisie vervalt. De Gouden Notekraker wordt vanaf 2018 georganiseerd door Dutch Performers House, een stichting van en voor musici, opgericht op initiatief van Sena sectie Uitvoerende Kunstenaars. In 2018 heeft Sena de Gouden Notekraker samen met haar 25-jarig jubileum gevierd. In 2019 viert de Gouden Noterkraker ook de 100ste verjaardag van haar initiator de Ntb.

2015 Zilveren Notekraker

Sinds 2015 wordt ook een Zilveren Notekraker uitgereikt in beide categorieën. De Zilveren Notekraker is een erkenning van en aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent.

Nona
Josylvio

Van 2000 tot 2017

Na een pauze van 2000 tot 2006, werd de prijs in 2007 door Sena en NORMA voortgezet in de disciplines Muziek en Televisie. Aangeslotenen van Sena en NORMA bepaalden vanuit drie nominaties in beide categorieën de uiteindelijke winnaar.

Van 1974 tot 2000

De Gouden Notekraker was van 1974 tot 2000 de muziekprijs van de grootste Nederlandse muzikantenvakbond, de Ntb. Met de prijs spraken musici van de vakgroep lichte muziek van de Ntb waardering uit voor het werk van collega’s vanwege “bijzondere verdiensten voor de ‘live’ uitgevoerde muziek’ in Nederland. Het onderstrepen van het belang van- en de promotie voor livemuziek was een belangrijke motivatie voor het opzetten van de Gouden Notekraker. Niet alleen omdat optredens werkgelegenheid voor musici opleveren, maar ook omdat het een bron is voor verdere artistieke ontwikkeling. De Gouden Notekrakers werden uitgereikt aan winnaars in meerdere muziekgenres. Onder de winnaars vinden we uiteenlopende namen als Jan Akkerman, BLØF, Harry Bannink en het Metropole Orkest.

Gouden Notekraker Akkerman