Het nominatieproces

De nominatiecommissie stelt de longlists voor de Zilveren en Gouden Notekraker op. Vervolgens is het geheel aan de collega-muzikanten, dus de Sena aangeslotenen, om te bepalen wie de winnaars worden van de Gouden en Zilveren Notekraker. In 2022 gebeurt dit weer in twee stemrondes:

Stemronde 1
Er wordt gestemd op de 10 genomineerden per categorie. Deze stemronde loopt tot en met 4 juli.

Stemronde 2
Uit de eerste stemronde komen de 3 namen naar voren waar in de tweede stemronde de ‘eindstem’ op uitgebracht kan worden.

De tweede stemronde loopt van 20 juli tot en met 20 september.

De bekendmaking van- en uitreiking aan de Gouden en Zilveren winnaars is op dinsdag 20 september. Over de manier waarop dat in dit bizarre jaar gebeurt wordt later meer duidelijk gemaakt.

De nominatiecommissie
De commissie bestaat uit:

  • Erwin Angad-Gaur (voorzitter namens de vakbond en licentiehouder Ntb, tevens zanger, componist en schrijver, voorzitter Raad van Aangeslotenen Sena).
  • Matthijs van Duijvenbode: (namens organisator Dutch Performers House, tevens pianist, componist, producer en manager van diverse artiesten, lid van de Raad van Aangeslotenen van Sena)
  • Corine Haitjema (organisator, video producent, online strateeg)
  • Jan-Willem Roodbeen (radio presentator NPO Radio 2)
  • Coen Witteveen (saxofonist, producer, cultuur inspirator)

De selectiecriteria

Zilver
De smaakmaker op de podia van afgelopen seizoen, opvallend nieuw toptalent dat EP(‘s) en maximaal 1 album heeft uitgebracht.

Goud
Al meerdere jaren een vaste, inspirerende waarde binnen de Nederlandse muziekindustrie en op Nederlandse podia. Heeft het afgelopen seizoen een nieuw album uitgebracht of vierde een andere tot de verbeelding sprekende actualiteit.

De commissie is verantwoordelijk voor het nominatiecriteria- en selectiebeleid krijgt inzage in en voert controle uit over de stemuitslagen.